15 aprilie 2010

La dreapta-mprejur!

Duminică noaptea Ungaria a intrat într-o eră nouă. Unii, mai optimişti, chiar cred că acum s-a făcut schimbarea de sistem. Noi nu am fi atât de încrezători. În timp ce sentimentele de euforie i-au orbit şi pe cei mai deştepţi concetăţeni, crezând că acum chiar au reuşit să schimbe ceva, puţini îşi dau seama că şi de această dată suntem traşi pe sfoară, suntem manipulaţi de puterile politice care se joacă cu sentimentele oamenilor simpli, promiţându-le bunăstarea şi raiul pe pământ, în timp ce nici măcar un singur partid care a pornit în cursa pentru Parlament nu a reuşit să-şi întocmească un program clar şi categoric pentru rezolvarea principalelor probleme (economice şi sociale). Campania electorală care mai ţine câteva zile, până la al doilea tur al alegerilor din 25 aprilie, este plină de ură, de duşmănie. Liderul partidului câştigător Fidesz a strigat în noaptea alegerilor: „Noi toţi am câştigat!” Noi credem invers: că toţi am pierdut. Am pierdut comportamentul civilizat, discursurile politicoase, dezbaterile cu argumente pro şi contra.

Personal nu mă prea linişteşte că, se pare, după 20 de ani, viaţa politică din Ungaria a scăpat de vechii comunişti, reuşind să facă şi o schimbare de generaţie. Până şi Partidul Socialist şi-a scos bătrânii din cursă (sau, oricum, i-a scos de pe afişe şi probabil i-a lăsat să aştepte în culise), iar celelalte două partide noi, Jobbik şi LMP, care acum au intrat pentru prima dată în Parlamentul din Budapesta, au media de vârstă între 35 şi 45 de ani. Fidesz-ul a obţinut un succes zdrobitor, nu atât din propriile puteri, ci din cauza miilor de greşeli pe care le-au făcut socialiştii şi liberalii în ultimii opt ani (aceştia din urmă nici măcar nu au mai intrat acum în parlament) şi din cauza extremei drepte, Jobbik, care a împins Fidesz-ul mai spre mijloc, astfel acesta a câştigat până şi voturile minorităţilor. Cu siguranţă nu doar românii, ci şi slovacii, nemţii, croaţii, dar şi ţiganii au votat în majoritate cu Fidesz. Ar fi promis Fidesz-ul ceva pentru minorităţi? Nu, nici măcar. În programul de campanie al partidului de dreapta, precum nici la celelalte partide, nici urmă de rezolvarea problemelor minorităţilor. Peste câteva zile vom şti dacă Fidesz-ul va reuşi să obţină, la al doilea tur de scrutin, majoritatea de 2/3 din Parlament. Dacă da (şi pentru asta sunt şanse reale), suntem curioşi cum va mai putea fi ocolită vechea problemă a reprezentării în parlament a minorităţilor. După douăzeci şi ceva de ani, se va ivi şansa de a respecta Constituţia, care asigură dreptul celor 13 minorităţi naţionale şi etnice de reprezentare parlamentară.

Se zvoneşte că noul guvern condus de Fidesz se va atinge cu siguranţă de sistemul de autoguvernări minoritare. Şi va greşi dacă nu o va face, pentru că în cei peste 15 ani de existenţă acesta a demonstrat clar că nu este bun pentru minorităţi. Nici pentru cele mai numeroase, cum sunt ţiganii, dar nici pentru cele mici. Marea problemă a etnobusiness-ului, de care românii se plâng – în zadar – de peste zece ani, este prezentă la toate minorităţile, dar în mai mică proporţie. Acest fenomen poate deveni foarte incomod pentru Ungaria, atunci când, peste nouă luni, de la 1 ianuarie 2011, va prelua preşedinţia UE. În cele şase luni cât Budapesta va deţine preşedinţia UE una dintre priorităţi va fi sensibilizarea europenilor asupra problemei minorităţilor. Nu, bineînţeles, nu e vorba despre minorităţile din Ungaria, ci despre ungurii care trăiesc în afara ţării. Noul guvern de la Budapesta va trebui însă, dacă nu vrea să se ruşineze, să facă un pic de curăţenie şi în propria sa ogradă. Nu doar să dea sfaturi la vecini.

Eva Iova

2 comentarii:

Ion Ciobanu spunea...

Cam aceeaşi stare de spirit am trăit când s-a format în România "bravul" guvern PD-UDMR şi nu m-am înşelat, guvernează dezastruos iar la nivel local s-a făcut o epurare a celor de altă culoare (politică) mai aprigă ca niciodată.
Sper că la dvs. la Jula să se întâmple altfel să fie mai bine.

Unknown spunea...

Buna ziua,

Va contactez in privinta unei colaborari cu ziarul dvoastra Foaia Noastra din Gyula (Jula), eu sunt directorul unui nou proiect media online de stiri despre romanii de pretutindeni, si doresc sa iau contact si cu romanii din aceasta parte a Ungariei,de aceea auzind ca dvoastra aveti deja un ziar in lb. romana, doresc sa facem o colaborare/parteneriat unde ca eu sa pot fi in contact si legatura cu realitatile ce se intampla acolo, ca sa le pot prelua si relata pe situl de stiri

Proiectul se va lansa pe data de 1 Iunie, iar adresa este www.sosbasarabia.ro

Mi-ar face o deosebita placere sa putem lua legatura cumva sa vorbim in detalii despre posibila colaborare.

O zi placuta,
Lucian Tanase